Műszaki infó

Az IMCO keményfém turbómarói különféle formában, horonymintázattal és hosszban kaphatók, így minden sorjázási feladatnál alkalmazhatóak. A precíziós horonymarás rezgésmentes simítást és hosszú szerszám élettartamot biztosít.

Az IMCO turbómarói a szabványoknak való pontos megfelelés érdekében CNC megmunkáló központokban, ún. többrészes hornyolási technológiával készülnek. 

Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a turbómaró ne csak a kerület mentén végezzen marást, hanem magával a szerszámtesttel is részt vegyen a munkafolyamatban. 

Az IMCO turbómaróinak élettartama sokszorosa a gyorsacél turbómarókénak, miközben áruk csak kis mértékben magasabb. 

Válassza ki a munkadarabnak legmegfelelőbb formát. Törekedjen arra, hogy a szerszám és a munkadarab a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek egymással. Minél nagyobb felületen érintkezik a vágóél az anyaggal, annál simább lesz a megmunkált felület.

A turbómaró használatánál két dologra kell nagyon figyelni.
Az egyik a felhasználó által kifejtett nyomás, ami önmagában is egy művészet. Csak a tapasztalat segít abban, hogy a turbómaró a legjobban és a leghosszabb ideig dolgozzon.
A másik tényező a fordulatszám. Ha a turbómaró lassan forog, a felhasználó érzi, ahogy az egyes fogak érintkeznek az anyaggal. Az eredmény a vibráció lesz, a turbómaró elkezd töredezni, és a szerszám élettartama nagy mértékben csökken. A túl nagy sebesség viszont kisebb mértékű anyagleválasztással jár, a szerszám a leválasztott anyagmennyiséghez képest gyorsan kopik, a megmunkálási idő megnő.

Alapfogazatok

Keresztfogazat

A keresztfogazatú turbómaró gyors anyagleválasztást tesz lehetővé kemény anyagoknál. Ez a vésőfog mintázat nemcsak minimalizálja a szerszám rezgését, de a forgácsot granulátum alakúra csökkenti a legtöbb anyagnál, ezáltal csökkenti vagy kiküszöböli az éles szalagforgácsot. Ez a forgácscsökkentés segít elkerülni a horony eltömődését is. A szerszám irányíthatósága javul, mivel a keresztfogazat abban az irányban hat, hogy csökkenjen a fő hornyolás okozta húzó hatás. Bár a felületminőség kismértékű romlása figyelhető meg, az anyagleválasztás intenzitása javul és ezáltal a termelékenység nő.

Normál fogazat

A fogazat alkalmas úgy a kitűnő anyagleválasztáshoz, mint simító megmunkáláshoz. A normál fogazat általánosan használható acélhoz, acélötvözetekhez, öntöttvashoz, bizonyos réz és sárgaréz minőségekhez, és általában ott, ahol az anyag viszonylag kemény és nem fogja eltömíteni a hornyokat.

Aluma fogazat

Az aluma fogazatú turbómarókat lágy és nyúlós anyagokhoz tervezték, mint amilyen pl. az alumínium, magnézium, sárgaréz, cinkötvözetek, ólom, kemény gumi, és a legtöbb műanyag. A széles hornyolás megkönnyíti a forgács távozását. Az aluma fogazatú turbómarók sima horonyfelülettel készülnek, amely maximális forgácstávozást tesz lehetővé. A speciális horonymélység hatékonyabb használatot és hosszabb szerszám élettartamot biztosít.

Rendelhető fogazatok (árajánlat alapján)

Durva fogazat

Ez a horonystruktúra lágy anyagokhoz ajánlott, amelyek eltömítenék a normál fogazat hornyát. Ezzel a horonykialakítással gyors anyagleválasztás érhető el olyan anyagoknál, mint a réz, sárgaréz, alumínium, műanyag és gumi. Ha az eltömődés túlzott mértékű, akkor az alumínium fogazat ajánlott. Ezzel kimondottan gyors anyagleválasztás lehetséges „nem-vas” anyagoknál. Az extra-mély horonyszerkezet kiküszöböli a rotormaró eltömődését

Finom fogazat

Finom fogazatot akkor kell választani, ha jó felületminőség szükséges. Az anyagleválasztás csökkentése mellett a felületminőség jelentősen javul. Ez a profil csak olyan anyagoknál ajánlott, amelyek Rockwell C keménysége az 55–60 tartományban van

Gyémánt fogazat

A gyémánt fogazat horonymintája háromszög alakú fogakat eredményez. A gyémánt fogazat láthatóan csökkenti a főfogazat húzó hatását, ezáltal jelentősen növeli a szerszám irányíthatóságát. Ezzel a fogazattal az anyagleválasztás nagymértékben megnő a felületminőség rovására.

Forgácstörő fogazat

A forgácstörő hozzáadása a három szimpla spirál horonymintázathoz – a normálhoz, a durvához és a finomhoz – kétféle előnyt jelent a felhasználónak. Az első, hogy javul a szerszám irányíthatósága. A második, hogy a forgácsleválasztás megtörik és a leváló forgács mérete kisebb lesz. A felületminőség a forgácstörő mintázat következtében kissé romlik.

A megfelelő forma kiválasztása

A munkadarabnak leginkább megfelelő formát válasszon. A turbómaró és a munkadarab közötti érintkezési felület a lehető legnagyobb legyen. Minél nagyobb felületen érintkezik a turbómaró a munkadarabbal, annál simább lesz a megmunkált felület.

Optimális szárátmérő

A szár méretét az alkalmazott eszköz határozza meg. A turbómaró helyes és pontos befogása segít megakadályozni a szerszám berezgését. Mindig ügyeljen arra, hogy az acél szár a használat során soha ne érjen hozzá a munkadarabhoz. Ez hőtermeléssel járna, ami meggyengítené a keményforrasztást, és végső soron a fej leválását eredményezné.

A helyes fordulatszám meghatározása

A turbómarókat nagysebességű használatra tervezték. Ebben a sebességtartományban kisebb az esélye annak, hogy a forgács összegyűlik a hornyokban, így a turbómaró beragadásának vagy törésének a veszélye is kisebb. A javasolt sebesség függ a kezelő rutinjától, a munkadarab anyagától, az alkalmazott meghajtástól, valamint az elérni kívánt felületminőségtől. Általánosságban elmondható, hogy nagyobb sebességnél csökken a forgácseltávolítási képesség, de javul a megmunkált felület minősége, míg alacsonyabb fordulatszámnál a forgácseltávolítás jobb, de a kész felület minősége gyengébb.

A javasolt fordulatszám értékek a következők:

Átmérő (mm)Fordulatszám (rpm)
1,570.000 – 105.000
350.000 – 75.000
4,740.000 – 60.000
6,330.000 – 45.000
827.000 – 41.500
9,522.000 – 33.000
1120.000 – 30.000
12,718.000 – 27.500
1616.000 – 24.000
1914.000 – 21.000
25,412.000 – 18.000

Hűtőközeg használata

Bár nem gyakori, de a keményfém turbómaróknál is használhatunk hűtőfolyadékot, ami csökkenti a forgácsterhelést és segíti a hőelvezetést. A hűtőfolyadékot akár a turbómaróra, akár a munkadarabra is felvihetjük. A turbómaró időszakos bemerítése a hűtőfolyadékba szintén elfogadott megoldás.

Problémák, megoldások

Nem lehet fenntartani a javasolt sebességet

Túl nagy a nyomás. Csökkenteni kell a turbómaróra ható nyomóerőt.

A turbómaró berágja magát az anyagba

Nem egyenletes sebességgel és nyomással mozgatjuk a szerszámot.

Rezgés és ugrálás

  1. Túl alacsony a turbómaró sebessége.
  2. A turbómaró túlságosan kinyúlik a befogóból. Próbáljuk meg a lehető legmélyebben beilleszteni a turbómarót a tokmányba. Az említett okok külön-külön vagy együtt is azt eredményezhetik, hogy a maró fogazata letöredezik, és kis mélyedések alakulnak ki a fejen.

Eltörik a keményfém turbómaró feje

Általában akkor történik, amikor a turbómaró beszorul a munkadarabba, vagyis a maró szemközti oldalai érintkeznek az anyaggal, és a fordulatszám nagy mértékben, akár nullára is lecsökken. Ilyenkor a keményfém fej megreped és eltörik.

A keményfém fej és az acél szár szétválása a keményforrasztott vonal mentén

Két oka is lehet. Az egyik a turbómaró túlmelegedése, amit okozhat az, hogy a szár is hozzáér a munkadarabhoz. A túlmelegedés miatt a keményforrasztás megolvadhat, ami az illesztés meggyengülését eredményezheti. Ezt könnyen észre lehet venni, ha megnézzük az acél szárat. Kör alakú gyűrűket láthatunk, és valószínűleg a szár is kék vagy fekete színű lesz, ami túlmelegedésre utal. A másik ok a gyenge minőségű keményforrasztás lehet, ami a gyártó hibája. Itt az történik, hogy a keményforrasztáshoz használt anyagot nem melegítik fel eléggé ahhoz, hogy a megfelelő módon be tudjon folyni a keményfém fejbe és az acél szárba. Ilyenkor a szár és a keményfém fej vizsgálatakor arany színű, sima felület látható. Az ilyen szerszámokat a IMCO minden esetben ingyen kicseréli.

Tekintse meg teljes turbómaró kínálatunkat!